torstai 21. maaliskuuta 2013

Viimeinen Hetki



”Mitä kello on?” Kysyin isältäni, joka istui ruokapöydän ääressä lukemassa lehteä.
”Varttia yli kahdeksan” hän vastasi vilkaistuaan kallista rannekelloaan.
”Ai.. Moneltako se taas tapahtuikaan?”
”Tuossa parin tunnin päästä..” Isä mutisi nostamatta katsettaan lehdestä.
Ilmassa oli jännittynyttä, sähköistä odotusta. Yritimme puhua mahdollisimman vähän välttyäksemme huutamasta toisillemme, taas.
                             Katsoin ulos ikkunasta, jossa keväinen, tumman sininen ilta alkoi pimentyä mustaksi yöksi. Lumet olivat jo hävinneet ja ilma oli mukavan leuto.  Yöt viilenivät silti vielä yllättävän kylmiksi. Taivas oli kirkas, mikä kertoi siitä että tästäkin yöstä tulisi luultavasti viileä. Sillä ei toisaalta olisi juurikaan väliä, koska muutaman tunnin päästä meitä ei olisi enää olemassa. Ajatus siitä laittoi värähtämään tahtomattakin. Kaivoin taskustani sätkäkamat ja aloin kääriä tupakkaa. Tämä kaikki oli niin hullua. Tämä kaikki oli kerrassaan järjetöntä.
                             Kaikki sai alkunsa jo vuosia sitten, oikeastaan kun olin vielä pieni. Isäni oli jo nuorena miehenä kiinnostunut kaikesta oudosta, avaruusolennoista ja sen sellaisesta. Hän oli vakuuttunut siitä, että avaruusolennot olivat tulleet maan päälle opettamaan ihmiset rakentamaan pyramideja, jotta nämä voisivat navigoida paremmin tähtien välisessä avaruudessa. Isä oli laskenut, että kautta historian ihmisten teknologian kehitys oli muutaman tuhannen vuoden välein harpannut merkittäviä askelia eteenpäin, ja että juuri noina aikoina ihmiset olivat herkemmin kuvailleet taiteessa ja kirjallisuudessa yhteydenpidosta jumalan kanssa.
                             Tiedän, että tämä kaikki kuulostaa hullulta. Sanoinhan sen jo itsekin. Juuri nyt se kuulostaa siltä minustakin. En vieläkään tiedä, mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella. Isäni on aina sanonut, että elämme nyt aikaa, jolloin avaruusolennot tulevat viimeisen kerran, hän oli laskenut päivän ja ajan ja paikan, oman syntymäpäivänsä.  Naapurit pitävät isää täytenä kahjona, totaalisen kajahtaneena, eivätkä käyneet meillä. He sanovat isän seonneen äitini kuolemasta, ja että sen takia hän on todella outo. He eivät tunne meitä. Kukaan ei tunne.
                             Me olemme eläneet isän kanssa kahdestaan siitä asti, kun äiti kuoli. Meillä on iso omakotitalo, oma piha, jonka perällä on tyhjä navetta, jonka isä on laittanut omaksi tutkimustilakseen. Siksi hän sitä kutsuu, tutkimustilaksi. Hän työskenteli vuosia rakennustyömailla työnjohtajana, oli helvetin hyvä ja reilu kaikessa mitä teki, eikä kellään ole siihen mitään nokan koputtamista. Isä oli kova työmies, kunnes kaksi vuotta sitten sai hermoromahduksen ja joutui varhaiseläkkeelle.  Siitä asti hän on istunut päivät ja yöt navetassa laskeskelemassa ja tutkimassa, ja minä olen nähnyt häntä lähinnä iltaisin. Taloudenpito on ollut minun vastuullani. Teen silloin tällöin pätkätöitä läheisellä sahalla. Ei meillä kauheasti rahaa ole, mutta pärjäämme.
                             ”Käyn tupakilla..” sanon isälleni ja kävelen ovesta kuistille. Isä vain murahtaa vastaukseksi.
Liiketunnistimella toimiva pihavalo syttyy tullessani ulos, ja naapurin kissa lähtee livohkaan läheisestä puskasta. On jo melko viileä.  Katselen ympärilleni. Pihasta voisi pitää parempaa huolta tänä kesänä. Jos sillä olisi mitään väliä. Mikäli isää on uskominen, avaruusolennot jostakin merkillisestä aurinkokunnasta tulevat ja tuhoavat maan, koska heidän oma planeettansa tarvitsee meidän planeettamme sisällä olevan rautaytimen polttoaineekseen. Kajahtanutta, eikö? Niin se oli minustakin. Mutta isä on niin vakuuttunut, niin varma kaikesta, hän ei jätä epäilyksen sijaa ja vastaa jokaiseen kysymykseen, jonka keksin esittää. Hänen selityksensä on niin aukoton, että olen alkanut uskoa itsekin. Pakkohan siinä on jotain perää olla.
                             Naapurit eivät ole käyneet enää vuosiin, enkä minäkään ole käynyt naapureillamme. Jossain vaiheessa eräs vanhempi rouva vielä huolehti jaksamisestamme ja pärjäämisestämme, mutta hänkin kuoli pois. Ketään ei enää kiinnosta.
                             Nostan katseeni ylös taivaalle. Kai niiden pitäisi jo näkyä taivaalla, jos meinaavat parin tunnin päästä olla täällä. Näen vain tähtiä, ja kuun, joka on melkein uusi. Tuuli puhaltelee vähiä roskia ympäri pihaa. Tupakka rauhoittaa hermojani vähän. Palaan sisälle, isä on laittanut päälle radion, kuunnellakseen kohinaa. Josko sinne sekaan eksyisi merkittäviä viestejä. Välillä hän laskee lehtensä ja kääntyy tarkkaavaisesti kohisevan radion puoleen. En erota sieltä mitään.
                             Rojahdan sohvalle makaamaan ja alan miettiä kaikkea tätä. Mitä jos oikeasti kuolen? Alle kaksi tuntia aikaa. Kello käy, tik, tak, tik, tak. Joka hetki lähempänä kuolemaa, sitä hetkeä, jolloin minua ja isää, eikä mitään muutakaan enää ole. Ajatus on vähän pelottava, kutkuttava. Isäni puristaa lehteä välillä rystyset valkeina ja nieleskelee raskaasti. Tiedän hänen ajattelevan samoja asioita, omaa elämäänsä, äitiä. Mitä äiti tästä kaikesta sanoisi? Hän oli vanhemmistani se järkevä. Hän sanoi aina, että tärkeintä on käydä koulut hyvin ja mennä töihin, olla valmiina elämää varten siinä vaiheessa, kun joku kiva tyttö sattuu kohdalle. Tiedän isän kaipaavan äitiä kovasti, enkä voi olla ajattelematta kyläläisten juttuja isän sekoamisesta.
                             Mutta ei isä sekaisin ole. Hän on rauhallinen, harkitseva, kaikin puolin tolkun mies. Välillä hän voi menettää hermonsa, ja olla julma ja vähän pelottavakin, mutta kukapa ei? Katselen ulos ikkunasta. Kissa hiippailee takaisin, mutta pakenee uudestaan laukaistessaan liiketunnistimen. Yritän tähyillä taivaalle, mutta en näe siellä mitään. Aika kuluu. Enää tunti, sitten puoli tuntia.
                             Näen isän jännittyvän silminnähden. Hän karauttaa kurkkuaan vähän väliä, kaataa itselleen lasin vettä pöydälle tuomastaan kannusta ja lukee samoja lehtijuttuja jo ties kuinka monetta kertaa. Hän vilkaisee kelloaan.
                             ”Jaaha, viisitoista minuuttia..” Hän sanoo hermostuneena. ”Mennäänpä sitten..”
                             ”Okei..” kuiskaan ääni vähän väristen. Huomaan pelon hiipivän vatsani pohjalle ja repivän suoleni täyteen reikiä, joista se kaataa sisään lyijyä, tunne on todella epämukava ja raskas. Puen päällystakin ylleni ja saappaat jalkaani, seuraan isää pienen peltokaistaleen laidalle. Värisemme molemmat, osin kylmästä, osin jännityksestä. Joka puolella on kuoleman hiljaista. Korva tottuu ja alkaa erottaa tuulen temput, läheisen metsän humisevat puut, harvat linnut, pienet rasahdukset puskissa.
                             Jännitys tuntuu vain kasaantuvan. Isä on laskenut ajan sekunnilleen. Koko hänen elämänsä kulminoituu tähän hetkeen. Tätä hän on odottanut niin kauan. Tämä hetki määrittäisi sen, ovatko naapurit olleet oikeassa. Ihmiset ovat niin hanakoita tuomitsemaan erilaisuutta ja poikkeavia näkemyksiä, mutta niin kankeita tarkastelemaan omiaan. Ehkä isäni onkin ollut nero koko tämän ajan, osannut laskea kaiken perusteella täysin oikean hetken maailmanlopulle ja ihmiskunnan tuholle.
                             Mutta mitään ei tapahdu. Isän Hetki tulee ja menee, yhtä hitaasti ja varmasti, kuin kaikki edellisetkin hetket.  Katselen hänen ilmeettömiä kasvojaan salaa. Ne eivät paljasta mitään tunteita. Ei minkäänlaista sisäistä kamppailua. Ne ovat täysin tyhjät. Tuuli riepottelee hänen harmaantuvia hiuksiaan. Hän näyttää ensimmäistä kertaa elämässäni todella vanhalta. Ja hauraalta. Ensimmäistä kertaa tässä kuun valossa tunnen, että näen hänet sellaisena, kuin hän todella on, ilman isän ja pojan välisen suhteen rakentamaa suojaa. Haavoittuvana. Käärin äänettömästi tupakan ja poltan sen. Seisomme pellolla vielä pitkään senkin jälkeen. Isä nieleskelee raskaasti, mutta ei osoita minkäänlaisia tappion merkkejä.
                             ”No... Lähdetään sisään.. Kylmähän täällä tulee.” Hän murahtaa vaimeasti. Nyökkään hiljaa, ja lähdemme kaikessa rauhassa kävelemään takaisin kohti pellon laidassa loistavaa taloa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti